In cardiologie, testarea la stres presupune evaluarea aparatului cardiovascular in conditii de suprasolicitare scopul fiind diagnosticarea unor afectiuni ascunse la examinarea clinica si paraclinica efectuate in repaus, sau la evaluarea capacitatii functionale a pacientului.

Testul de efort EKG este rezultatul asocierii dintre cel mai „fiziologic” mod de provocare al stresului – efortul fizic si cea mai accesibila metoda de depistare a efectului efortului asupra cordului – electrocardiograma.

Este indicata realizarea un test de efort EKG daca:

  • ai simptome cardiace (dureri in piept, respiratie dificila la efort, palpitatii) sugerand o boala cardiaca ischemica;
  • apartii unui grup cu risc cardiovascular mediu sau inalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multiplii), chiar daca nu ai simptome;
  • urmezi un tratament pentru o boala cardiovasculara cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii functionale;
  • esti sau urmeaza sa fii inclus intr-un program de recuperare medicala;
  • esti barbat si ai peste 40 de ani sau femeie avand peste 50 de ani si intentionezi sa incepi un program regulat de exercitii fizice. Aceste limite de varsta pot fi, si chiar este indicat sa fie, mai joase pentru cei cu un stil de viata sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenti sau cu antecedente familiale de boala cardiaca.
  • esti sportiv amator sau de performanta si doresti sa-ti evaluezi capacitatea functionala sau sa depistezi situatii in care efortul ar putea fi periculos pentru sanatate (de exemplu, modificari EKG limita sau potential patologice).
  • un test de efort EKG consta in efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescator, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii arteriale si uneori a altor parametri.

Inaintea efectuarii testului de efort EKG este obligatoriu un consult cardiologic si efectuarea unei electrocardiograme de repaus pentru a se exclude fie o afectiune cardiovasculara acuta care sa contraindice testarea, fie o boala cardiaca preexistenta, ignorata, care sa se agraveze la efort.